گزارشی از Essen Spiel 2017

نمایشگاه Essen Spiel 2017 که مثل هر سال در ماه اکتبر در شهر Essen‌ آلمان برگزار شد، امسال باز هم شلوغتر از هر سال بود. خاص‌ترین نکته این نمایشگاه (به جز تعداد سرسام‌آور بازیهای جدید ارائه شده در اون) تنوع ملیتی ناشرهای شرکت کننده در اونه. من خبردار شدم که یکی دوتا نماینده از ایران هم تصمیم داشتن در نمایشگاه غرفه داشته باشن که به دلیل مشکلاتی نتونستن. امیدوارم که در سالهای بعد ناشرهایی از ایران با بازیهای خوبی در نمایشگاه باشن. در زیر میتونید تعدادی از عکسهایی که من درضمن دیدار از نمایشگاه گرفتم به همراه توضیحات کوتاهی برای هر عکس ببینید.

بازی Across the Iron Curtain در مورد دوران جنگ سرده و هر بازیکن مسئولیت فراری دادن تعدادی از ساکنین کشورهای کمونیستی اون زمان رو به کشورهای اروپای غربی به عهده داره. هدف سازندگان بازی (که از کشور لهستان بودن) بیشتر یادآوری و آموزش شرایط زمان جنگ سرد بوده. قوانین بازی خیلی خیلی ساده است، میشه گفت زیادی ساده، و بیشتر برای بچه های سنین پایین مناسبه (و البته ممکنه این هدف سازندگان هم بوده).

 

داستان بازی Nitro در یک «ویران‌شهر»، شبیه فضای فیلم Mad Max میگذره، ولی البته از نوع کارتونیش. یک مسابقه اتوموبیل‌رانی در جریانه و راننده‌ها باید از دل کویر و خرابه‌ها خودشون رو به خط پایان برسونن. در این بین برای هم تله هم میذارن، ماشین همدیگه رو هم داغون میکنن، و هر بلای دیگه‌ای هم که فکرشو بکنید سر هم میارن. یکی از نکته‌های جالب بازی استفاده از پیچ و مهره فلزی به جای مهره بازیکن‌ها بود که به داستان بازی هم خیلی میخورد.

 

http://https://baazihaa.com/baazihaa-files/baazihaa/essen2017/2017-10-26%2010.04.24.jpg

A Tale of Pirates یک بازی همکاری با مکانیزم worker placement و در زمان واقعی بود. از جزيیات بازی خیلی نمیدونم ولی اینکه بازی به جای برد از ماکت کشتی استفاده میکنه خودش خیلی جذاب بود (این البته نسخه نمایشگاهیه، در نسخه واقعی کشتی مقداری از این کوچکتر بود).

 

امسال شرکت Fantasy Flight یکی از غرفه های خیلی بزرگ نمایشگاه رو گرفته بود، خیلی بزرگتر از سالهای گذشته.

 

اتوبوس Catan در نمایشگاه.

 

بازی میشل استروگف بر اساس داستانی با همین اسم از ژول ورن بود. بازی‌ای رقابتی بود و مکانیزم های racing و set collection داشت. برای اونهایی که کتاب رو خوندن، مکانیزم بازی خیلی خوب با داستان کتاب هماهنگ بود و در کل بازی لذت‌بخشی بود.

 

طراح بازی Senators  در حال آموزش بازیست. از بخش‌های خیلی جالب بازی این بود که بازیکنها باید در نوبتشون پیشنهاد خرید یکی از کارتهای حریف رو با یک قیمت پیشنهادی به اون حریف بدن. حالا حریف یا باید قبول کنه، و یا اگه قبول نکنه باید در عوض اون مبلغ رو به پیشنهاد کننده بده. به همین خاطر بازیکنها باید مرتب در حال تخمین ارزش دقیق کارتهای خو دشون و حریفانشون باشن.

 

بازی Habitats با موضوع محافظت از موجوداتی که نسلشون در حال انقراضه. بازی نقدهای خیلی خوبی داشته و خیلی زود هم موجودیش در نمایشگاه به فروش رفت.

 

بازی Attack on Titan: The Last Stand کاری از طراح معروف Antoine Bauza. یک بازیکن نقش تایتان رو بازی میکنه و بقیه بازیکن ها نقش قهرمانها رو که باید به کمک هم تایتان رو شکست بدن. برای شکست دادن تایتان یکی از شخصیتها باید خودشو به پشت گردن تایتان برسونه و اونجا ضربه نهایی رو به تایتان وارد کنه.

 

در بازی Petrichor بازیکنها هر کدوم تلاش میکنن نیروهای طبیعی‌ای که در شکل گیری و بارش ابرها نقش دارن رو به نفع خودشون و برای بارور کردن هرچه بیشتر محصولات خودشون کنترل کنن. از باردهی ابرها توسط خورشید، تا جابجایی ابرها توسط باد و بعد بارش اونها. این بازی یک بازی کنترل منطقه است، ولی رویکرد جدیدی به این مکانیزم داره و بعلاوه داستان و طراحی گرافیک خیلی جذابی هم داره.

 

بازی Professor Evil and The Citadel of Time یک بازی همکاریه که در اون بازیکنها باید تلاش کنن اشیاء تاریخی که توسط پروفسور Evil و به کمک ماشین زمانش سرقت شده رو دوباره از قصر پروفسور سرقت کنن و به محل اصلیشیون برگردونن. این بازی یک بازی همکاری با قوانین نسبتن ساده است و میتونه برای علاقه‌مندان بازیهای همکاری ساده و خانوادگی جذاب باشه.

 

بازی L’Arbre یا درخت، یک بازی رقابتیه که در اون بازیکنها در عین رقابت با همدیگه، در ساختن یک درخت با هم همکاری میکنن. بازی ظاهر خیلی جذابی داره و رشد کردن تدریجی درخت حس خیلی خوبی به وجود میاره.

 

اینجا غرفه‌ای بود که تعدادی از بازیهایی قدیمی که حدود صد سال پیش چاپ شده بودن رو به نمایش گذاشته بود.

 

بازی Kill the Unicorn یک بازی با موضوع طنز و فانتزی شکار تک‌شاخ‌هایی با قیافه‌های عجیب و غریب بود (مثلن در این عکس میتونید یک شتر تک شاخ رو ببینید). هردور تعدادی تک شاخ برای شکار گذاشته میشن و بعد بازیکن‌ها باید تصمیم بگیرن چطور نیروهای خودشون رو برای شکار این تک شاخها تقسیم کنن که هم شانس بیشتری برای گرفتن اون تک شاخ و هم گرفتن بیشترین امتیاز در آخر بازی داشته باشن.

 

بازی Emporion یکی از بازیهای خوبی بود که بازی کردیم. داستان بازی در رم باستان میگذره. مکانیزم‌های بازی Set collection و Engine Building بود. از نکات خوب بازی این بود که هر بازیکن باید تصمیم میگرفت که چه مسیری برای گرفتن امتیاز انتخاب کنه و بعد تلاش میکرد به بهترین شکل در اون مسیر کارایی خودش رو بالا ببره. امتیاز گرفتن‌ها در ابتدای بازی خیلی کند بود ولی نزدیک انتهای بازی همه بازیکنها به سرعت مشغول امتیاز جمع کردن بودن.

 

یک بعد از ظهر در برنامه زنده گروه Dice Tower شرکت کردیم (گروهی از منتقدهای بردگیم که زیر نظر Tom Vasel ، مدیر سایت Dice Tower فعالیت میکنن). برنامه خیلی مفرح و شادی بود و مردم هم خیلی استقبال کرده بودن.

داستان بازی Dragonsgate College در یک مدرسه هنرهای نبرد و جادو میگذره و بازیکنها تلاش میکنن بهترین اساتید و دانشجویان این مدرسه رو در اختیار بگیرن و بیشترین امتیازات رو در انجام تکلیفهای «جادویی» و ماموریتها به دست بیارن. در طول بازی بازیکنها از روشهای خیلی زیادی میتونن امتیاز جمع کنن و برنده اونیه که بهینه‌ترین روش رو برای جمع‌آوری این امتیازات پیدا کنه.

 

نمایی از یکی از راهروهای نمایشگاه.

 

در غرفه بازی«گرگینه» (مشابه بازی «دیوان» و «مافیا» در ایران) هم همیشه عده‌ای مشغول پیداکردن گرگینه‌ها در دهکده بودن.

 

طرفداران بازی Ticket to Ride هم در غرفه Days of Wonder زیاد بودن و میزها همیشه پر بود.

 

بازی Secrets یک بازی جدید در گروه بازیهای social deduction  (مثل مافیا یا resistance) بود که امسال در نمایشگاه معرفی شد.

 

بازی Meeple Circus یک بازی زبردستی خیلی جذابه و از بازیهای خیلی خوب نمایشگاه امسال بود.

 

بازیهای فضای باز هم غرفه خودشون رو در نمایشگاه داشتن.

 

بازی Quest for El Dorado که یکی از آخرین بازیهای Dr. Reiner Knizia است هم چندین میز رو همیشه پر از بازیکن داشت.

 

در بازی Bring Your Own Book بازیکنها باید هر کدوم یکی از کتابهای محبوب خودشون رو به محل بازی ببرن و بهترین جوابها رو به سوالات مختلف از بین جملات کتابها پیدا کنن 🙂

 

اگر فکر کردین غرفه Monopoly کم رفت و آمد بود سخت در اشتباهید!

 

بازی Alien Artifacts، بازی جدید و خیلی پرطرفدار شرکت Portal Games در نمایشگاه بود.

 

اینها هم دو بازی آینده شرکت Portal Games هستن که خیلی هیجان انگیز به نظر میرسن!

 

بازی تایوانی Birdie Fight با گرافیک فوق‌العاده‌اش.

 

موضوع بازی Seize the Bean اداره کافه در شهر برلینه و  استکان قهوه و  دانه های قهوه و حبه‌های قند هم از لوازم بازی هستن!

 

بازی Gloomhaven که ماههای زیادی «داغ‌ترین» بازی سایت Boardgamegeek بود (و در زمان نوشتن این گزارش هم هنوز هست).

 

بازی Potato Pirates با دانه های سیب زمینیش!

 

بازی When I dream  تبلیغات جالبی داشت. در این بازی یک بازیکن نقش کسی رو بازی میکنه که به خواب میره و بقیه باید با گفتن کلماتی بهش، رویاهای خاصی رو بهش برسونن. این وسط چند نفر هم هستن که میخوان رویاها رو از مسیر اصلی منحرف کنن و برای همین کلماتی میگن که بازیکن «خوابیده» نفهمه موضوع رویا چیه. این بازی نقدهای خیلی خوبی تابحال داشته، و گرافیک خیلی زیبایی هم داره.

 

یک بازی Mr. Jack خیلی بزرگ!

 

Uwe Rosenberg هم یکی طراحان معروفی بود که در نمایشگاه حضور داشت (طراح بازیهایی مثل Agricola، Caverna و Bohnanza).

 

بازی Christmas Tree با موضوع ساختن بهترین درخت کریسمس. این بازی رو میشد در سه حالت خانوادگی، معمولی، و پیشرفته بازی کرد.

 

امسال به مناسبت ۲۵ سالگی بازی Modern Art چندین نسخه جدید از این بازی در نمایشگاه عرضه شده بود. این نسخه‌ایه که یک ناشر چینی عرضه کرده بود.


یکی از نکته‌های جالب نمایشگاه امسال تعداد خیلی زیاد بازیهایی با موضوعاتی از قبیل درختان،  طبیعت و محافظت از طبیعت بود که خیلی هم مورد استقبال قرار گرفتن. به نظر میرسه دنیای بردگیم هم تونسته خیلی خوب خودش رو با موضوعات مهم و روز دنیا تطبیق بده و رسانه خوبی در این مسیر باشه.

 

 

 

 

 

 

 

 

0
اشتراک‌گذاری
مسعود

2 دیدگاه

  1. مهدی

    مثل همیشه عالی . تشکر فراوان از گزارش خوب و جامع و مفید .

ارسال پاسخ