بیشتر از صد بار…

این نوشته ترجمه بخشی از یکی از نوشته های سایت Boardgames That Tell Stories اِه که نویسنده اش Ignacy Trzewiczek بازیهایی مثل Robinson Crusue و Imperial Settelers رو طراحی کرده. میدونم که طراحا و ناشرهای بردگیم در ایران هنوز تجربه و سابقه قابل مقایسه با طراحا و ناشرهای بزرگ دنیا رو ندارن، و منظور من از گذاشتن این نوشته اصلن کم جلوه دادن تلاشهایی که اینجا میشه نیست. در عوض انگیزه ام این بود که وقتی به یک بازی خوب برخورد میکنید ایده بهتری داشته باشید که تولید یک بازی به این کیفیت کار چندان ساده ای نیست و تلاش و زحمت زیادی پشتشه، و اینکه از یک ایده خوب تا یک بازی خوب راه زیادیه که نباید دست کم گرفتش.


«بیشتر از صدبار این بازی رو پلی-تست کردم»

نه، احتمالن نکردید، شما بیشتر از صدبار بازیش کردید، ولی بازی کردن پلی-تست کردن نیست: بیشتر توضیح بدم؟

من ایمیلهای زیادی از طراحان بازی دریافت میکنم که بازیهاشون رو معرفی میکنن و بارها و بارها به این جمله برخورد کردم: بیشتر از صدبار بازی رو پلی-تست کردم.

اول از همه، صدبار پلی-تست اونقدری که به نظر میرسه زیاد نیست. یعنی میشه مثلن 8 بار در روز پلی-تست بازی Robinson Crusue برای مدت دو هفته پیاپی، یا 15 بار بازی Imperial Settlers در روز برای چند روز متوالی. این‌ها رو من بارها تجربه کردم و خیلی عادیه. ولی 100 بار پلی-تست کافی نیست، این مقدار عددی نیست که دنبالش باشین، مخصوصن اگه بازی پیچیده باشه و بخواین بالانس بازی رو بدست بیارین. ولی گذشته از این، تعداد پلی-تستها مهم نیست، کیفیتشون مهمه.

پلی-تست کردن یعنی بازی کردن با هدف مشخص. شما نمیتونین یک جلسه پلی-تست داشته باشین بدون اینکه بدونید چه چیزی رو دارین تست میکنین. باید دقیقن بدونین اون روز چه بخشی از بازی رو تصمیم دارید بررسی کنید، و به پاسخ چه سؤالی برسید. پلی-تست اینجوری نیست که: بیاید بازی کنیم، و ببینیم چطور پیش میره. پلی-تست همیشه اینجوریه که: بیاید بازی کنیم و ببینیم فلان استراتژی جواب میده یا نه، یا بیاید بازی کنیم و ببینیم حذف کردن فلان قانون چه تأثیری میذاره، یا بیاید بازی کنیم و ببینیم اضافه کردن تعداد کارتهای رویداد، بازی رو طولانی‌تر میکنه یا نه.

و وقتی که پلی-تست تموم میشه، یا شما جواب سوالتونو پیدا کردید یا نه. اگه پیدا کردید که خوبه و میرید سراغ سؤال بعدی، اگه نه باید دوباره پلی تست کنید، و دوباره، و دوباره، تا وقتی که جواب اون سؤال رو بالاخره پیدا کنید.

سوالها و جوابها: بدون این‌ها، بدون داشتن هدفی مشخص برای هر بازی، شما پلی-تست نمیکنید، فقط دارید بازی میکنید.

0
اشتراک‌گذاری
مسعود

2 دیدگاه

  1. سعید

    سلام.
    در مورد هدف هایی که باید در نظر گرفت، نکته خاصی وجود داره که باید رعایت کرد یا متناسب با بازی خیلی متفاوت هست؟
    میشه در این مورد هدف گذاری کمی توضیح بدید.

    ممنون.

    • مسعود

      هدف گذاری ها در مجموع برای بدست آوردن خصوصیاتی هستن که شما برای خوب بودن بازیتون در نظر گرفتین، مثلن بالانس بودن کارتهای بازی، یا بالانس بودن قدرتهای خاص بازیکن ها در بازی، طولانی نبودن زمان بازی، تاثیر المانهای خاص یا قوانین خاص بر زمان بازی یا بر مفرح کردن بازی، وجود نداشتن استراتژیهای برنده واضح، و خیلی چیزهای دیگه که بسته به بازی هم میتونه خیلی متفاوت باشه. در کل یک طراح اول باید مطالعه داشته باشه که خصوصیات بازی خوب چی هستن و دیگه اینکه از بازیش چه انتظاری داره و بعد این انتظارات رو به صورت مرحله مرحه تست کنه.

ارسال پاسخ