راهنمای بازی: گروه مقاومت (Resistance)
درباره بازی «گروه مقاومت» قبلن اینجا نوشتم. این بازی یکی از بهترین بازیهای طراحی شده در سالهای اخیر برای تعداد بازیکن بین پنج و ده نفره. اینجا و اینجا میتونید راهنمای بازی به زبان انگلیسی و تمام اجزایی که برای ساخت بازی لازم دارید رو دانلود کنید (به هردو فایل احتیاج دارید). تو این مطلب من بازی رو تا حد امکان توضیح میدم، ولی توصیه میکنم که حتمن برای توضیحات کاملتر به راهنمای انگلیسی بازی که لینکشو گذاشتم مراجعه کنید.در ادامه اول راهنمای بازی رو میخونید و بعد توصیه هایی در مورد ساخت بازی.
راهنمای بازی
بازیکن ها در بازی گروه مقاومت نقش اعضای یک گروه مقاومت رو بازی میکنن که تعدادی جاسوس بینشون رخنه کردن. در نسخه ای از بازی که من اینجا گذاشتم داستان در حقیقت در دوره پادشاهی شاه آرتور میگذره و داستان مربوط به نبرد بین شاه آرتور و دشمنانش میشه. اول بازی تعدادی کارت بین بازیکن ها تقسیم میشه که بر اساس اون هر بازیکن تشخیص میده عضو گروه مقاومته یا یکی از جاسوسهاست.( تعداد جاسوسها از روی صفحه بازی که بین بازیکن ها قرار میگیره مشخص میشه که پایین بیشتر توضیح میدم). البته در هردو صورت همه بازیکن ها ادعا میکنن که عضو گروه مقاومت هستن و هیچ کس نمیدونه هویت واقعی هرکس چیه. یک نمونه از کارتی که نشون میده شما از افراد وفادار به گروه مقاومت هستین و یک نمونه که نشون میده شما جاسوس دشمن هستین رو تو این عکس میبینید:
(توی کارتهای بازی بعضی از شخصیت ها اسم خاص دارن که در حالت پیشرفته بازی به کار میرن و در حالت نرمال بازی احتیاجی نیست در نظر بگیرینشون)
بازی در طی 5 دور انجام میشه که به هردور یک ماموریت یا Quest گفته میشه. هر کدوم از این پنج ماموریت یا با موفقیت انجام میشه و یا شکست میخوره. اگر سه تا از پنج تا ماموریت با موفقیت انجام بشه افراد وفادار به گروه مقاومت و آرتورشاه برنده بازی هستن، و اگه سه تا از پنج تا ماموریت شکست بخوره جاسوسها برنده بازی هستن. هر کدوم از این پنج تا ماموریت به این شکل انجام میشه: اول باید دید که برای انجام ماموریت به چند نفر احتیاج هست. اینو صفحه بازی که بین بازیکن ها روی میز قرار میگیره نشون میده ( پایین دوباره توضیح میدم). مثلن فرض کنید که از روی صفحه بازی میبینیم که برای این ماموریت به سه نفر احتیاج هست. در طول بازی همیشه یک نفر نقش سرگروه رو داره که البته در طول بازی عوض میشه و آدما به ترتیبی که نشستن یکی یک سرگروه خواهند شد. بعد از اینکه تعداد نفرات لازم برای ماموریت مشخص شد وظیفه سرگروه اینه که انتخاب کنه اون افراد کیا باشن. مثلن اگه برای ماموریت به سه نفر احتیاج هست، سرگروه سه نفر رو ازبین همه بازیکن ها انتخاب میکنه و انتخابشو خیلی واضح به همه میگه (سرگروه میتونه خودش رو هم انتخاب کنه اگر خواست). حالا بازیکن ها بعد از کمی بحث تصمیم میگیرن که آیا با انتخاب سرگروه موافق هستن یا نه، و برای این کار رای گیری میکنن. هر کس یک کارت کوچیک که روش نوشته موافق یا مخالف برمیداره و اون جلوش به صورت رو به پایین قرار میده.(سرگروه خودش هم یک رای داره).
وقتی همه انتخابشون رو کردن همه کارتها رو برمیگردونن و رای همه دیده میشه. اگر بیشتر از نصف بازیکنها با نظر سرگروه موافق بودن، تصویب میشه که اون افراد ماموریت رو انجام بدن، وگرنه نظر سرگروه رد میشه و اون فرد دیگه سرگروه نیست و نفر بعدی سرگروه میشه و باید دوباره برای همون ماموریت افراد رو انتخاب کنه. توجه کنید که اگه بازیکن ها پنج بار پیاپی نظر سرگروه رو رد کنن و بهش رای منفی بدن، بازی خود به خود به نفع جاسوسها تموم میشه! حالا ببینیم بعد از اینکه افرادی که باید ماموریت رو انجام بدن انتخاب شدن و رای موافق آوردن چی میشه. به هر کدوم از این افراد یک کارت موفقیت و یک کارت شکست داده میشه، مثل این تصویر:
حالا هر کدوم از این افراد به صورت مخفیانه یکی از این دو کارت رو انتخاب میکنن و اونو به صورت رو به پایین در وسط میز میذارن و کارت دیگه رو بازهم به صورت مخفیانه به جعبه بازی برمیگردونن. اگر فردی عضو وفادار گروه مقاومته باید همیشه کارت موفقیت رو روی میز بذاره، ولی یک جاسوس میتونه انتخاب کنه که کارت موفقیت رو بذاره یا کارت شکست رو. بعد که همه افراد مورد نظر کارتشونو روی میز گذاشتن، این کارتها توسط یکی از بازیکنها برداشته میشه و به همون صورت رو به پایین کاملن مخلوط میشه تا مشخص نشه کدوم کارت رو کی گذاشته. بعد کارتها یکی یکی رو میشن. اگه همه کارتها کارت موفقیت باشن اون ماموریت با موفقیت انجام شده و اگه یکی از اونها شکست باشه، یعنی اون ماموریت شکست خورده. اگه هنوز هیچ کدوم از دو گروه برنده بازی نشده باشن، نفر بعدی سرگروه میشه و سراغ ماموریت بعدی میریم. بازی به همین شکل ادامه پیدا میکنه تا اینکه یا سه ماموریت با موفقیت تموم بشه که گروه مقاومت برنده میشن، یا اینکه سه ماموریت شکست بخوره که جاسوسها برنده میشن.
ابتدای بازی بسته به تعداد بازیکنها یکی از صفحه های بازی رو بین بازیکن ها روی میز قرار بدید. صفحه بازی مشخصات مراحل بازی رو بهتون نشون میده. مثلن این صفحه رو در نظر بگیرین:
این صفحه برای 8 بازیکن به کار میره. پایین سمت راست نوشته شده که برای این تعداد بازیکن، باید سه کارت جاسوس قرار بدید. یعنی بازی سه جاسوس خواهد داشت. اعداد بزرگ روی دایره های وسط صفحه نشون میده که هر ماموریت به چند نفر احتیاج داره (یعنی رهبرگروه چند نفر رو باید انتخاب کنه). مثلن برای ماموریت اول سه نفر لازمه یا برای ماموریت پنجم، پنج نفر لازمه. (توجه کنید که روی صفحه نوشته شده که برای ماموریت چهارم، دو کارت شکست لازمه که جاسوسها شکست بخورن). دایره های پایین تعداد بارهایی که برای یک ماموریت رای گیری شده رو نشون میده که اگه به 5 برسه جاسوس ها برنده میشن. با قرار دادن یک مهره روی این صفحه میتونید حساب تعداد بارهای رای گیری شده برای این ماموریت رو نگه دارید. بعد از رفتن به هر ماموریت جدید این مهره رو دوباره روی عدد یک برگردونید. بعد از انجام هر ماموریت یک علامت موفقیت یا شکست روی اون ماموریت قرار میگیره. این علامت ها این شکلی هستن:
در راهنمای بازی توضیح نسخه های پیشرفته بازی هم آمده که من شدیدن توصیه میکنم فقط بعد از اینکه چند بار نسخه نرمال بازی رو بازی کردین، حتمن شخصیت مرلین رو به بازی اضافه کنین، لذت بازی رو چند برابر میکنه. (راهنمای اضافه کردن شخصیت مرلین رو میتونید توی راهنمای انگلیسی بخونید). در حالت نرمال بازی از کارتهایی که اسم مرلین یا شخصیت های دیگه رو دارن به عنوان کارتهای معمولی گروه مقاومت یا جاسوس استفاده کنید.
استراتژی بازی
همون طور که توضیح دادم دسته بندی دو گروه مقاومت و جاسوسها همون اول بازی مشخص میشه، یعنی بعد از اینکه هر بازیکن کارتشو گرفت با دیدنش میفهمه که جاسوسه یا مقاومت. ولی جاسوسها باید در جریان بازی وانمود کنن که از افراد گروه مقاومت هستن تا بتونن برای انجام ماموریت ها انتخاب بشن. چون اگر جاسوسها نتونن در ماموریت ها باشن نمیتونن کارت شکست بازی کنن و ماموریتی رو با شکست روبرو کنن. افراد گروه مقاومت بر اساس اطلاعاتی که در جریان بازی به دست میارن باید تشخیص بدن که جاسوسها کدومشون هستن. منبع این اطلاعات در بازی یکی اینه که هر فرد وقتی سرگروه میشه چه کسانی رو انتخاب میکنه، یکی اینه که به انتخاب سرگروه چه کسانی رای مثبت و چه کسانی رای منفی میدن، و در نهایت اینکه هر ماموریت با چه افرادی موفق بوده یا شکست خورده. استراتژی های مختلفی برای گروه مقاومت و جاسوس ها وجود داره، ولی هیچ کدوم استراتژی برنده نیست، و این خودش به حساسیت و بالا بردن هیجان بازی کمک میکنه. چون هیچ وقت نمیدونین که رفتاری که یک بازیکن انجام داده به خاطر اینه که یک عضو مقاومت خیلی خوبه، یا یک جاسوس خیلی خوبه که داره ادای یک عضو مقاومت رو خیلی خوب در میاره.
توصیه های در مورد ساخت بازی
مهمترین مشکل در راه ساخت این بازی، اینه که کارتهای شخصیت ها، کارتهای شکست و موفقیت، و کارتهای رای گیری، باید از پشت قابل تشخیص نباشن. برای اینکار یا باید موقع ساخت کارتها خیلی خیلی دقیق باشید، یا پیشنهاد میکنم کارتهایی با پشت یکسان پیدا کنید (کارت ویزیت، کارتهای عادی بازی، …) و کارتهای گروه مقاومت رو بعد از پرینت گرفتن روی صفحه اونها بچسبونید. من از کارتهای رای گیری و علامت های موفقیت یا شکست ماموریت (دایره های عکس بالا) فقط یک نمونه رو اسکن کردم. برای بازی به تعداد بیشتری احتیاج دارید. (یک جفت از کارتهای رای گیری برای هر بازیکن و سه تا علامت موفقیت و سه تا علامت شکست)
امیدوارم این بازی رو بسازید و ازش لذت ببرید.
با تشکر فراوان از زحماتی که کشیده اید . البته بنده چند روز بود روی رزیستنس ورژن اولیه کار میکردم که شما با ویرایش آوالن واقعا سنگ تمام گذاشتید . بد نیست پی دی اف ورژن قدیمی را هم دوستان داشته باشند . با لینک http://www.lordsoftheboards.ro/regulamente/resistance/The_Resistance_Rules.pdf
تا یادم نرفته این سوال را هم مطرح کنم قطعا شما جوابی برای آن دارید . اصولا قوانین گفته شده در این بازی به نوعی مانند بازی سرنخ! اغراق آمیز میباشد . مثلا جائی (در ابتدای راهنما ) گفته شده هر سوالی برای افشای جاسوسها میتواند مطرح شود . بعد هم تکذیب کرده و گفته شده کسی حق افشای کاراکتر افراد را ندارد . که خوب طبیعیست . سوال اول اینکه آیا باید یک نوع موضعگیری توسط افراد انجام شود ؟ مثلا افراد با خود قرار به سعی در امتیاز گیری از نقش جاسوس داشته باشند . یعنی برای این نقش برنامهء تیمی داشته باشند . مثلا دو تیم مجزا . یا برنامه از ابتدا شکست سیستم (حاکم ) میباشد . که خوب با آپشنی که برای رای گیری نهائی (شکست یا موفقیت ) جاسوسان گذاشته شده ، گروه مقاومتها همیشه میتوانند برنده باشند . که این هم غیر طبیعیست . اصولا رقابت در این بازی چگونه است ؟ آیا افراد برای تصاحب اتمتیاز فردی (در دو تیم مجزای گروه مقاومت و جاسوسان) میباشد . این را از این نظر گفتم زیرا طبق برداشتی که از ویدئوهای یو تو یوب و سایت بازی http://www.theresistanceonline.com/ داشتم و البته توصیه میکنم حتما یک سری به آن بزنید و بعد از ثبت نام ، قرار 5 نفر به بالا بگذاریم تا بیشتر با فضای بازی آشنا شویم ، در آخر بازی طبق امتیاز بندی جدول (بسته به برد جاسوس یا مقاومت) یک گروه و افراد خاص گروه جاسوس و افراد دیگر گروه مقاومت نامیده میشود در حالیکه در ابتدا اینگونه نبوده و هیچ دسته بندی وجود نداشته یا بنده دارم اشتباه میکنم و دسته بنده اعلام شده صرفا مربوط به آخرین لول (5) میباشد . باز هم ممنون میشوم نظر دقیق بدهید . اگر استراتژی برنده ای (تکست راهنما یا تحقیق خودتان ) داشتید خوشحال میشوم به همراه دوستان دیگر استفاده کنیم .
در پایان باید بگویم که این بازی یکی دو سال قبل در فروشگاه شهروند و تحت عنوان گروه مقاومت ترجمه و عرضه شده بود یا شاید هم من در اشتباه هستم ولی یادم بود رنگ بسته آبی کم رنگ و طرح آن هم همین طرح 2011 بود . به هر حال ! از قرار معلوم به خاطر مکانیک خوب بازی میتوان طرح کلی آن را با اندکی تغییر به برد گیمهای دیگر تغییر داد یا از آن برای ساخت برد گیم ایده های خوبی گرفت هر چند ایده ء کلی مکانیک بازی خود برگرفته از برایند کلی بازیهای دیگر میباشد . من خودم قصد دارم بازی skull را در قسمتهائی با آن ادغام کنم ! کمی هم به آن امتیازهای پولی مانند اکسپنشن coup اضافه کنم هر چند طراح کوپ بیشتر برای معرفی بازی خود از نام و شکل رزیستنس به نوعی سوء استفاده کرده و خوب از استارت آپ آن هم 160 هزار دلار ناقابل بلند کرده ! به هر حال باید قبول کرد که این بازی هم به مانند معدود بازیهای بورد گیم در باشگاه مشاهیر مختص به آن تا به ابد ثبت خواهد شود . فعلا ایده هائی برای تبدیل به دو نفره کردن آن دارم . البته نه به مانند کوپ!
بلکه با حفظ و وفاداری به حداکثر المانهای آن .
راستی سایتی که در بالا معرفی کردم ثبت نام بسیار راحتی (حتی با یک ایمیل الکی!) دارد با اینحال اجازهء ورود با یک آی پی و تست محیط بازی را نمیدهد . حتما باید پنج نفر مجزا وارد شوند . اگر صلاح میدانید فردا ساعت 8 شب در این سایت جمع و ورژنهای اول و آوالان آنرا امتحان کنیم . تا فردا حسابی معلوماتتان را در مورد این دو بازی بالا ببرید تا چند دست از هر کدام بازی کنیم . با تشکر فراوان
راستشو بخواید من خیلی خوب نفهمیدم سوالتون رو. یه توضیحاتی میدم که امیدوارم کمک کنه. دسته بندی دو تیم همون اول بازی مشخص میشه، یعنی بعد از اینکه هر بازیکن کارتشو گرفت با دیدنش میفهمه که جاسوسه یا مقاومت. ولی جاسوسها باید در جریان بازی وانمود کنن که از افراد گروه مقاومت هستن تا بتونن برای انجام ماموریت ها انتخاب بشن. چون اگر جاسوسها نتونن در ماموریت ها باشن نمیتونن کارت شکست بازی کنن و ماموریتی رو با شکست روبرو کنن. افراد گروه مقاومت بر اساس اطلاعاتی که در جریان بازی به دست میارن باید تشخیص بدن که جاسوسها کدومشون هستن. منبع این اطلاعات در بازی یکی اینه که هر فرد وقتی سرگروه میشه چه کسانی رو انتخاب میکنه، یکی اینه که به انتخاب افراد چه کسانی رای مثبت و چه کسانی رای منفی میدن، و در نهایت اینکه هر ماموریت با چه افرادی موفق بوده یا شکست خورده. استراتژی های مختلفی برای گروه مقاومت و جاسوس ها وجود داره، ولی چون ذات بازی بر ضد بلوف doble blouf است، هیچ کدوم واقعن استراتژی برنده نیست، و این خودش به حساسیت و بالا بردن هیجان بازی کمک میکنه. چون هیچ وقت نمیدونین که حرکتی که یک بازیکن انجام داده به خاطر اینه که یک عضو مقاومت خیلی خوبه، یا یک جاسوس خیلی خوبه که داره ادای یک عضو مقاومت رو خیلی خوب در میاره. نمیدونم این توضیحات کمکی کرد یا نه. شاید اگر یک بار دیگه بعد از خوندن این توضیحات متن وبلاگ رو بخونین به سوالاتتون جواب داده بشه. در هر صورت منتظرم که بشنوم یه بار این بازی رو با موفقیت بازی کردین و ازش لذت بردین 🙂
دقیقا همینطوره . من فکر میکردم در طول بازی کارتها یا همان نقشها عوض میشوند . البته اگر در طول بازی نقشی ، حالا از یکی از بازیکنان یا همهء بازیکنان ، لو رفت دیگر نمیتوان کاری کرد و بازی به نوعی بصورت مغلوبه پیش میرود . به خاطر همین من از همان ابتدا به نوع دیگر (یا شکل دیگر) فکر میکردم . یعنی هر بار (در هر دست) کارتهای نقش بر خورده و در اختیار بازیکن قرار بگیرد . با اینحال این بازی را به شدت تصادفی و حدسی میکند . به هر حال در نوع خود بازی جالبیست .
طبق اشاره ای که قبلا به آن کردید بازی از مافیا گرفته شده . منتهی بصورت دیگری روایت میشود . کلمهء روایت تعبیر جالبیست !
همانطور که میدانید در مافیا ، گروه مافیا بصورت فعال و مستقیم به شکار شهروندان میپردازند . یک شهردار هم دارد که نقش بازیگردان و کنترل بازی را در فاز شب بر عهده دارد . در فاز روز هم ماوقع اتفاق روز گذشته را به سمع بازکنان میرساند !
حالا چه میشود اگر همهء بازیکنان (چه شیر چه خرگوش!) سه (یا چند نفر) نفر را بصورت تصادفی برای گروه مافیا انتخاب کنند بعد دست
آخر کار هم به جای حذف شدن (کشته شدن) ، امتیاز منفی برای گروه شهروند یا مافیا (عدم موفقیت درکشتن!) تعلق بگیرد .
خوب نتیجه میشود بازی رزیستنس !
در رزیستنس (روایت Coup) هم نقشهای بیشتری با کارکردی خاص به رقابت باهم برای کسب امتیاز و حذف گروه رقیب میپردازند .
بازی جالبیست ولی خوب که نگاه میکردم در واقع یک مینی گیم برای بازی Citadels میباشد تا سه گانه ای برای رزیستنس .
البته بازی سیتادل منبع الهام بازیهایی چون Mascarade هم بوده . شاید هم خود این بازی تغییر شکلی برای یک بازی قدیمیتر بوده که انقدر
کپی رایت آن رعایت نمیشود! بنده که هر چه گشتم (بازی های قبل از سال 2000) مشابه ای پیدا نکردم . با اینحال ردپای کوچکی از سری
بازیهای پاسور که تقریبا بیش از هزار عدد میباشد میتوان یافت خصوصا بازیهائی که از عکس (پدر، بی بی،سرباز یا جوکر) استفاده شده .
امسال در نمایشگاه کتاب یه بازی خریدم به اسم مافیا. من از علاقه مندان مافیا هستم و مافیا رو زیاد بازی کردم.
دفترچه راهنمای بازی رو که میخوندم شباهتی به مافیا نداشت. بعد از خوندن توضیحات شما متوجه شدم در حقیقت اسم این بازی مقاومته.
اصن از این بازی بهتر نداریم!
سلام
من متاسفانه نمیتونم فایل ها رو دانلود کنم
لینک دیگه ای ندارید؟